Rekiretki kappale Leroy Anderson Sleighride joululaulu (Suomi)


Musiikki: Sleigh Ride
Säveltäjä: Leroy Anderson
Tekijänoikeus:
Sleigh Ride (instrumentaalinen)
© 1948 Woodbury Music Company LLC
Sleigh Ride (laulu)
© 1950 Woodbury Music Company LLC
Valmistunut: 10 helmikuu 1948
Orkestrointi: sinfoniaorkesteri
First Performance: May 4, 1948, Boston Pops Orchestra, Arthur Fiedler, conductor
First Recording: April 25, 1949, Boston Pops Orchestra, Arthur Fiedler, conductor [analog monaural]
Recorded by Leroy Anderson: September 11, 1950 [analog monaural] Decca Records
Length: 3:00
First Stereo Recording: May 26, 1959, Leroy Anderson, Decca Records
Transcriptions by Leroy Anderson: Concert Band; Piano
Lyrics: 1950; Mitchell Parish
First Vocal Recording: 1950, The Andrews Sisters

1. Finnish lyrics with cool jazz band  Mamba - RekiretkiRekiretki kappale Leroy Anderson Sleigh Ride joululaulu (Suomi)

Melodian säveltäessään Leroy Anderson ei tarkoittanut sitä joulumusiikiksi, vaan tarkoitus oli välittää musiikilla rekiajelun tunnelmia.  Vaikka laulun sanoissa ei sanallakaan viitata jouluun, rekiajelun talviset tunnelmat ovat liittäneet sen joulunaikaan ja joululomaan."Sleigh Ride" ("Rekiretki") on yksisuosituimmista joululauluja Suomessa. "Rekiretki" valmistui ja julkaistiin Ruotsin American Leroy Anderson vuonna 1948.  American sanoittaja Mitchell Parish kirjoittialkuperäinen Englanti sanat vuonna 1950.  Sauvo Puhtila ("Saukki") käännetty Englanti tekstin suomeksi.  Suomalainen versio "Rekiretki" oli ensimmäinenkirjattava Vieno Kekkonen vuonna 1959. Ehdottomastieniten levytetyin kappale on meillä suomessakin tutuksitullut "Rekiretki".

Musiikki: Kappale sai alkunsa vuonna 1946, kun Anderson eräänä kuumana kesäkuisena päivänä oli kaivamassa ojitusta kesäasunnollaan Connecticutissa.  Taas kerran tuli todistetuksi se, ettei inspiraatio katso aikaa eikä paikkaa.  Säveltäjä ryntäsi etsimään nuottipaperia ja sai perusmelodian kirjoitettua.  Näin "Rekiretki" valmistui ja tuli julki vuonna 1948.

"Rekiretkessä" luodaan orkesterin soittimillakin oikeaa ja aitoa rekiretken tunnelmaa.  Kulkusten ääni ei ole ainoa elävyyttä tuova efekti.  Kappaleen C-osassa kuullaan rytmisoittimia, jotka imitoivat hevosten kavioiden kopinaa.  Aivan kappaleen lopussa on trumpetti, joka päästää hevosen hirnahdusta muistuttavan äänen.  Sen oikeanlainen soittaminen vaatii trumpetistilta paljon aikaa vievää harjoittelua.

Leroy Andersonin "Rekiretkeä" on levytetty sadoin erilaisin versioin, sekä soitettuna että laulettuna.  Sanotaan, että se olisi koko länsimaisen musiikin eniten levytetty teos.

Suomalaisen version levytti ensimmäisenä Vieno Kekkonen vuonna 1959.

"Rekiretki kappale" (Sleigh Ride):
Musiikki: Leroy Anderson
Arranger: Erkki Olavi Melakoski (1926-1997)
Lyricist: Niilo Sauvo Pellervo Puhtila

First recording: Vieno Kekkonen-Sauri, 1959
Video: Kekkonen-Sauri, 1959

Other: Sonja Lumme, 1984

Sauvo Puhtila also known as "Saukki"

On kaunis hohde hankien, juoksee jalakset näin
retki metsätietä vie kotitanhuaa päin
on eessä virma hevonen, hiljaa kulkuset soi
reessä vällyn alla kylmä ei tulla nyt voi

On kaunis talvi luminen, tanssii hiutaleet vain
hauska rekiretki on tässä ajellessain
on koivu niin kuin morsian huntu ohimoillaan
suovat timantit oksilla kimallustaan

On kaunis hohde hankien, juoksee jalakset näin
retki metsätietä vie kotitanhuaa päin
on eessä virma hevonen, hiljaa kulkuset soi
reessä vällyn alla kylmä ei tulla nyt voi

On kaunis talvi luminen, tanssii hiutaleet vain
hauska rekiretki on tässä ajellessain

Leroy Anderson (29. kesäkuuta 1908 - 18. toukokuuta 1975) yhdysvaltalainen säveltäjä valonkonserttimusiikin. Leroy Anderson syntyi Cambridgessa, Massachusettsis. Hänen vanhempansa olivat Ruotsinsiirtolaiset. Leroy äiti syntyi Tukholmassa, ja hänenisänsä oli syntynyt lähellä Kristianstad, Skåne.

Andersonin äiti oli urkuri Ruotsalaisessa evankelinenkirkko Cambridgen ja opetti Leroy soittaa pianoa kun Leroy oli viisi vuotta vanha. Anderson opiskelimusiikkia New England konservatorio ja myöhemmin Harvardin yliopistossa, jossa hän sai molemmat Bacheor n (1929) ja maisterin (1930) astetta musiikkiin. Hänen musiikkinsa professoreita Harvardin mukaan Walter Piston, Georges Enescu ja Gaston Dufresnelta. Lisäksi hän on opiskellut kieliä Harvardin yhä sujuvasti Ruotsiksi, Tanskaksi, Norja, Islanti ja Saksa.

Anderson musiikki oli usein ollut Arthur Fiedler ja Boston Pops Orchestra, alkaen Andersoninensimmäisen sävellyksensä "Jazz Pizzicato" vuonna 1938. Jotkut Anderson tunnetuimpia sävellyksiä ovat "Blue Tango", "The Typewriter", "Bugler's Holiday", jaennen kaikkea, "Sleigh Ride" (Rekiretki), johonsanoitukset loi niin ikään Mitchell Parish.

Leroy Anderson kirjoitti myös pianokonserton 1953 jaainoaksi jääneen musikaalinsa Goldilocksin 1958. Leroy Anderson kuoli 18. toukokuuta 1975 hänenkotonaan Woodbury, Connecticutissa, 66-vuotiaana. Hänellä on tähti Hollywood Walk of Famella, ja hänetotettiin vuonna 1988 postuumisti Songwriters Hall of Fameen. Hänen musiikkinsa on edelleen esiintynytympäri maailmaa kaikentyyppisten musiikin yhtyeitä, konsertti bändit sinfoniaorkesteri.


----
----
----

Joulumaa
Itsestään on löydettävä ihmisen vain rauha / Joulumaa on muutakin kuin pelkkää toiveunta / Joulumaa on ihmismielen rauhan valtakunta.


   Back to main article about Sleigh Ride

↑  Top of page

Copyrights to the music of Leroy Anderson
are held by Woodbury Music Company LLC.
For information concerning the use
of Leroy Anderson's music,

 Woodbury Music Company  Also visit the official website
of the
Leroy Anderson Foundation
established by his family.

        SITE MAP    
  leroyanderson.com